zonneregio

Panelgesprek Geothermie

10-11-2014 11:21

Welke kansen biedt geothermie voor de Kempen?

Panelgesprek o.l.v. Michael Van Droogenbroeck (VRT, Econoshock)
Donderdag 27 november, 20u00, De Djoelen, Oud-Turnhout

Dat de Kempense ondergrond veel energie herbergt, wordt stilaan duidelijk. Zowel in Mol als in de omgeving van Turnhout bestuderen bedrijven en kenniscentra de mogelijkheden van geothermie. Daarbij wordt naar stomend water geboord in de diepere aardlagen, die vervolgens turbines aandrijven. Elektriciteit en warm water lijken zo onuitputtelijk beschikbaar. Maar hoe kan die energie benut worden, is het haalbaar en betaalbaar, hoe duurzaam is deze energie en is die dan voor iedereen beschikbaar?

'Campina Energie' is een Kempense coöperatie die burgers wil verenigen om samen te investeren in hernieuwbare energie. We willen ook de mogelijkheden rond deze geothermie verder onderzoeken en het belang van burgerparticipatie aankaarten.

Campina Energie' organiseert hierover een panelgesprek met betrokkenen, specialisten en met u. Het gesprek wordt geleid door Michael Van Droogenbroeck (VRT-journalist) en gaat door in De Djoelen, Steenweg op Mol, Oud-Turnhout op donderdag 27 november om 20.00 uur.

De toegang is gratis maar we vragen wel om u vooraf in te schrijven per mail aan: dirkpeet@telenet.be
 
Voor verdere vragen kan je steeds terecht bij Dirk Peeters: 0497 23 83 81.


 
Deelnemers aan het panelgesprek zijn:

Hannes Anaf zetelt in het schepencollege van de stad Turnhout. Hij is schepen voor Jeugd, Sport, Milieu en Energie, Duurzaamheid en Strategische Planning. Samen met zijn Kempense collega's werkt hij ook aan de Convenant of Mayors (burgemeestersconvenant) rond de Europese klimaatdoelstellingen.

 

 

 

 

 

Dirk Vansintjan is voorzitter van Rescoop, de federatie van verenigingen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie. Hij is ook op Europees niveau betrokken in heel wat projecten en bestuurder bij Ecopower.

 

 

 

 

 

 


Ben Laenen werkt als geoloog bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Voor hem hebben de Kempense grondlagen geen geheimen en hij werkt ook mee aan het project rond geothermie op de Balmatt-site in Mol.

 

 

 

 

 

 

Hartwin Leen is energiemanager bij Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf is de grootste werkgever in het arrondissement Turnhout en is zowel voor de kantoren, laboratoria en de productie bezig met duurzame energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga terug