zonneregio zonneregio

Avery Dennison Turnhout

De grootste CST-installatie in een industriële setting van heel Europa!

Wat een indrukwekkende installatie bij Avery Dennison Performance Tapes in Turnhout! Maar liefst 5.500 vierkante meter aan gebogen spiegels die meedraaien met de zon om haar straling optimaal te benutten. De geconcentreerde zonnestraling wordt vervolgens gebruikt en opgeslagen om de droogovens van Avery Dennison Turnhout te verwarmen.

 
Federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten, een enthousiaste voorstander van de democratisering van groene energie, was persoonlijk aanwezig om de installatie op te starten.

Dit buitengewone project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partners: Avery Dennison Performance Tapes Turnhout, ENERGYNESTAzteq en Campina Energie.

Herbeleef de plechtige inhuldiging in onze video.

youtube cst

 

Een reeks parabolische spiegels weerkaatsen en concentreren het zonlicht op een collectorbuis gevuld met thermische olie. Deze olie wordt zo verwarmd tot 400 graden en gebruikt bij Avery Dennison in Turnhout voor hun bedrijfsprocessen.

Elk jaar produceert deze installatie 2 GWh aan hernieuwbare warmte en vervangt zo 7 procent van het totale gasverbruik van Avery Dennison. Samen met Azteq zal Campina energie deze installatie, met een levensduur van minstens 25 jaar zonder efficiëntieverlies, bouwen, exploiteren en onderhouden. Over een tiental maanden zal de installatie operationeel zijn.

Campina Energie wordt voor 50 procent eigenaar van deze installatie en daar zijn we trots op. We delen dan ook graag de verschillende artikels in de media:


https://www.rtv.be/artikels/avery-dennison-gaat-ovens-verwarmen-zonnespiegels-a100681


https://www.gva.be/cnt/dmf20210702_92662011


https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/turnhoutse-fabriek-gaat-ovens-verwarmen-met-zonnespiegels/10317454.html


© Campina Energie | Privacy verklaring
website|FABRIEK81